Jan De Nul Group overtreft de verwachtingen in 2023

Jan De Nul Group begon vol vertrouwen aan 2023, maar de verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. De omzet bleef stijgen tot 2,9 miljard euro, een record in de geschiedenis van de groep.

De omzet bleef stijgen tot 2,9 miljard euro, een record in de geschiedenis van de groep.

Dit heeft geleid tot een stijging van de EBITDA met 39% tot 610 miljoen euro of 21% van de omzet, wat globaal resulteerde in een sterke winst van 296 miljoen euro. Deze groeicijfers werden op een evenwichtige manier bereikt dankzij verschillende innovatieve projecten en weerspiegelen de operationele efficiëntie van onze teams over alle divisies heen. Dit alles ondanks de huidige economische en geopolitieke onrust in verschillende delen van de wereld.

2023 was ook het jaar waarin onze next-gen offshore installatieschepen, Les Alizés en Voltaire, werden ingezet op hun eerste projecten en waarin Jan De Nul Group een innovatief XL-kabelinstallatieschip, de Fleeming Jenkin, bestelde.

Jan De Nul Group begon het jaar 2024 met een ongeëvenaard orderboek van 8,9 miljard euro, een stijging van 38% ten opzichte van vorig jaar. Deze projecten zijn opnieuw goed gespreid over alle divisies van de groep.

Met dit indrukwekkend orderboek, zijn kenmerkende innovatieve doortastendheid in combinatie met een uiterst solide financiële structuur en zijn ‘impossible is not possible’-mentaliteit heeft Jan De Nul Group 2024 met het volste vertrouwen aangevat.

  • Voltaire in Britse wateren

    Jan De Nul Group heeft traditioneel een sterke solvabiliteitsratio en liquiditeitspositie.

    Jan De Nul Group heeft traditioneel een sterke solvabiliteitsratio. Dat was ook dit jaar het geval, met een solvabiliteitsratio van bijna 60%. Het eigen vermogen van de groep is nu gestegen tot bijna 3,4 miljard euro, een stijging van 9,6% op jaarbasis.

    Ook de liquiditeitspositie van de groep bleef sterk, zelfs na de voortdurende innovaties en investeringen in nieuwe activa. Dit wordt aangetoond door een netto kaspositie van 520 miljoen euro. Jan De Nul Group is nu al tien jaar netto schuldenvrij. Deze ijzersterke financiële structuur levert Jan De Nul Group een belangrijk concurrentievoordeel op.

  • VRT-gebouw in aanbouw in Brussel

    Jan De Nul Group is wereldwijd actief

    Dit jaar realiseerde Jan De Nul Group alweer 371 projecten over de hele wereld. Europa, waar alle divisies van Jan De Nul Group actief zijn, heeft met 44% een sterk aandeel in de omzet van de groep. Azië en het Midden-Oosten waren goed voor 33% van de omzet van de groep. Noord- en Zuid-Amerika behaalden samen een omzetaandeel van 21%, terwijl Afrika 2% bijdroeg.

  • Pedro Alvares Cabral aan het werk in de haven van Gdansk, Polen

    Ongeëvenaard orderboek van 8,9 miljard euro

    Voortdurend investeren in innovatieve oplossingen met behulp van de nieuwste duurzame technologieën blijft essentieel. Ondersteund door zijn competente medewerkers en interne technische knowhow blijft de focus van Jan De Nul Group gericht op de toekomst. Dit wordt weerspiegeld in de ongeëvenaarde orderportefeuille van Jan De Nul Group van 8,9 miljard euro, een indrukwekkende stijging van 38% ten opzichte van vorig jaar.

Jaarverslag en Duurzaamheidsverslag 2023

Type: pdf
Bestandsgrootte: 13.2MB

Financial Report 2023

Type: pdf
Bestandsgrootte: 2.23MB

Jan De Nul Group continues to invest in an impressive and unique fleet

Jan De Nul Group geeft vorm aan water en land. Daarom blijven we, vanuit onze visie om wereldwijd unieke oplossingen te creëren, gemeenschappen te verbinden en infrastructuur te verbeteren, investeren in de gespecialiseerde en innovatieve vloot van morgen.

  • De groep bevestigde nogmaals haar bijdrage aan een groene toekomst met de bestelling van de Fleeming Jenkin, een baanbrekend XL-kabelinstallatieschip. Met een ongeëvenaarde kabelinstallatiecapaciteit van 28.000 ton zal dit schip voor de energie- en kabelindustrie kabels over langere afstanden en in diepere wateren kunnen installeren. Bovendien maken de ultramoderne groene technologieën het schip ook klaar voor de toekomst. De ULEv-technologie, motoren die zowel op biobrandstof als op groene methanol kunnen draaien en een energie-opslagsysteem van 2.500 kWh zorgen ervoor dat de Fleeming Jenkin kan varen met opmerkelijk lage NOx- en broeikasgasemissies. De oplevering van de Fleeming Jenkin is gepland voor 2026.
  • Het offshore jack-up installatieschip Voltaire werd eind 2022 opgeleverd. In 2023 begon het schip aan zijn eerste opdracht, namelijk het transport en de installatie van 277 windturbines voor het offshore windmolenpark Dogger Bank in het Verenigd Koninkrijk.
  • Het kraanschip Les Alizés werd begin 2023 opgeleverd. Onmiddellijk na de oplevering werd in Polen de projectondersteunende uitrusting van het schip geïnstalleerd. Zo werd onder andere een geautomatiseerd monopile-handlingsysteem aan boord geplaatst, bestaande uit een set draagbeugels met railsysteem en kantelscharnier om de XXL-monopiles aan boord te hanteren. Hierna begon Les Alizés aan zijn eerste missie: het transport en de installatie van 107 funderingen en 1 offshore substation voor de Duitse offshore windmolenparken Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3.

In 2024 dienen zich nog meer investeringsmogelijkheden aan. Zo heeft de interne nieuwbouwafdeling van Jan De Nul Group verschillende investeringsvoorstellen op de tekentafel liggen, met innovaties voor zowel offshore- als baggerprojecten.

 

Fleeming Jenkin

In aanbouw - 2026

Een ongeëvenaard orderboek van 8,9 miljard euro

Jan De Nul Group heeft een uitgebreide projectenportefeuille, met meerdere grote projecten.