Glazen koepel Matuvu

Eigenzinnige glazen koepel steelt de show in Knokke-Heist

Van het Pantheon naar de Taj Mahal tot het Capitool. De koepel is een architecturaal hoogstandje dat de tijd weet te doorstaan en telkens opnieuw de aandacht trekt. Ook hier in Knokke-Heist. Een doorzichtige glazen koepel steelt de show op het vernieuwde Albertplein. Het maakt van deze plek terug het kloppende hart van de Belgische kuststad.

In de jaren 50 groeide het Albertplein uit tot dé ontmoetingsplaats voor bekende gezichten. Charles Aznavour, Edith Piaf, Frank Sinatra, Jacques Brel en Josephine Baker genoten er van hun aperitief. De afgelopen jaren boette het plein in aan charisma. Horeca verdween en zo ook de beau monde.

Gemeente Knokke-Heist wist dat het tijd was voor verandering en startte de herinrichting van het Albertplein met de ambitie om dit kloppende hart terug de ‘place m’as-tu vu’ van weleer te maken. Samen met Dr. Ir. Philippe Samyn and Partners, Goethals Promotor, PSR en Jan De Nul Group sloegen ze de handen in elkaar om het stadsvernieuwingsproject Matuvu af te ronden met een indrukwekkend resultaat.

Het vernieuwde Albertplein: functionele creativiteit

De buurt kampt al lang met een nijpend tekort aan parkeerplaatsen. We benutten de ondergrondse ruimte dan ook optimaal door een private parking te bouwen met 150 parkeerplaatsen voor buurtbewoners, tweedeverblijvers en inwoners van aanpalende straten.

Bovengronds is het Albertplein een ode aan het licht dat uitnodigt om te zien en gezien te worden – met centraal het prestigieuze glazen horecapaviljoen en een waterpartij. Het plein zelf is een reuzengroot dambord, waar witte en zwarte tegels elkaar afwisselen. Rondom het plein komt er ruimte voor zitbanken om te genieten van het menselijk en architecturaal schouwspel. 

De herinrichting van het Albertplein is niet alleen visueel. Ook nutsvoorzieningen, zoals riolering en leidingen, werden volledig vernieuwd. 

“De bouw van deze koepel doet denken aan het klassieke Meccano-speelgoed, maar dan op topniveau. De vorm is eenvoudig, maar de structuur is complex. Elk element van de koepel is uniek en past perfect in de puzzel. Het afgewerkte geheel zal niet verraden welke technische hoogstandjes erin verborgen zitten.” 

Julie De Pauw

Development Manager at PSR

Glazen koepel Matuvu